Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 23:41 - За любовта към диваците и луковите глави - 2 част
Автор: ufff Категория: Хоби   
Прочетен: 26148 Коментари: 37 Гласове:
55

Последна промяна: 23.02.2011 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


1-ва част: тук


      Когато съм сред природата, наистина губя ума и дума. Сред нея изненадите  са толкова многобройни, че  понякога  се шашардисвам  като Елинпелиновия герой (дядо от Златица):
насред пътя той се спира
и душата му примира,
сърце му се разтреперва -
гледа, гледа и не верва 
(из "Дядовата ръкавичка")

      Но да не се отплесвам.
      И така. Докато се възмущава от поведението на бръшляна, нашата тайфичка попада на още пълзящи натрапници. Любопитна сцена: прекършено дърво с паразитно растение.  Арка "живот или смърт":
image


       Пак "арка", напълно мъртва.  Въобразявам си, че дървото вляво  танцува при гроба на другото. Малко на сиртаки ми прилича , ама...
image
Помислих си... не, няма значение.

........

   Следващият обект. Отдалече прилича на туфи райграс. Отблизо на лук. И е точно това. Див лук:  Allium schoenoprasum. Наричат го още чайвз, лучена трева, резанец и т.н. Отглеждат го и в домашни градини като културно растение, затова могат да се срещнат доста едри екземпляри от него. Но тук  е дребничък, натюр. И е на изчезване в този си "горски" вид. Ако човек иска да приготви запаси от перата му, най-добре да ги замрази. Иначе трябва да ги използва веднага. Преседи ли, не е толкова вкусен. Китайците са го познавали и ползвали още преди 5000 години. По-деликатен е, по-изтънчен от кромида. За ястия го наситняват с ножица, а не с нож. Не знам защо.
     Веднъж с един човек спорихме надълго и нашироко по темата "лукчесън", защото той твърдеше, че див лук и див чесън са наименования  на едно и също растение (но и двамата нямахме предвид самардала /Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum/ или левурда /Allium ursinum/, а нещо трето). Аз си знаех още тогава, че са  различни  неща, обаче напуснах спора. Е добре, казах, да бъде по твоему (мразя безсмислени спорове, пък и в момента нямах точно този вид  див чесън в ръцете си, за да  да му покажа що е то);). 
    Различават се съществено, как да не! Дивият лук има  вкус на лук, дивият чесън - на чесън))).  Ама иди обяснявай на хора, които едно си знаят, едно си баят. Сега, след като измъкнах от земята  няколко луковици (с доказателствена цел и със свито сърце, че скоро няма да има и от тези видове), сами можете да видите разликите. Наредих всичко върху салфетка:

Отляво  надясно: а)кокиче; б)див лук; в)див чесън
image


Да, сякаш лукът и чесънът (този чесън не е на скилидки все пак)  си приличат.
Тогава да приближим изображението:image

Ами да. Не само на вкус са различни.
Намерете си и опитайте;)

Следва ІІІ част



Тагове:   лук,   живот,   чесън,


Гласувай:
55



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - благодаря за експертното продължение:)))))
23.02.2011 07:29
сравнителната ми анализаторка тя!


само на пръв поглед си приличат(като мноого други неща)
цитирай
2. ufff - Благодаря ти, Мартунция! Третата ...
23.02.2011 07:40
Благодаря ти, Мартунция! Третата част си я брой за посвещение;)
Не е ли странно, по едно време силно исках да се занимавам с етимология, аз, която не си падам по "умрели" работи))).
Да живее живата логика!
)))))
цитирай
3. martiniki - и аз с афинитет към етимологията, и досега
23.02.2011 07:52
и към кулинарията, в реално време;)

виж сега на какъв предизвикателен сладкиш попаднах рано-рано, кулинарен шедьовър, а майсторът му го бива и в описанията:)

http://wkusni-momenti.blogspot.com/2010/12/blog-post_6438.html
цитирай
4. ufff - При мен кулинарофилията преобл...
23.02.2011 08:00
При мен кулинарофилията преобладава;), затова с радост поемам линка.
Боже! Този човек е виртуоз! Естет! WOW!
При това е лесно за изпълнение, ама... откъде ще му търся м а л к и круши сега. В къщи има само големи круши (и то само една), тюх!
Ау, кога ли ще засвиря и аз атака!
{} {} {}
цитирай
5. magicktarot - Отново се изкефих на разходката сред природата!:)
23.02.2011 09:05
Живот и смърт... Дърветата ги забелязвам, но колко тревички в подобно положение не виждам, а знам, че ги има. Кръговрат...

Разбира се, че са различни лукът и чесънът. Видно е и по листата - както при култивираните е. На лука е цилиндрично, на чесъна - плоско, нали така? При мен в двора незнайно откъде понякога никнат и див лук, и див чесън - но в малки количества, по няколко стръка. В гора не съм попадала на полянки с тях, но не съм и търсила целенасочено.
Поздрави!
цитирай
6. ufff - re: magicktarot
23.02.2011 09:28
magicktarot написа:
Живот и смърт... Дърветата ги забелязвам, но колко тревички в подобно положение не виждам, а знам, че ги има. Кръговрат...

Разбира се, че са различни лукът и чесънът. Видно е и по листата - както при култивираните е. На лука е цилиндрично, на чесъна - плоско, нали така? При мен в двора незнайно откъде понякога никнат и див лук, и див чесън - но в малки количества, по няколко стръка. В гора не съм попадала на полянки с тях, но не съм и търсила целенасочено.
Поздрави!


Да, наистина, забелязваме как изчезват дърветата, а може неусетно от нас завинаги от лицето на земята да са изчезнали малки, много малки зелени стръкчета. Пък за съществуването на тези видове човек да не е подозирал, докато са били при него.
Нямаме навик да да се вглеждаме ниско в земята, обикновено витаем в облаците. За мечти;)
Дивите луковици вероятно са попаднали в градината ти заедно с горска пръст. Но има и други начини, знаеш;)
Ако елитните лалета, които си засадила, цъфнат например в градината на съседката, не означава, че съседката ти ги е откраднала, а че някое къртиче си ги е пренесло и складирало там).

Поздрав най-сърдечен!

цитирай
7. palisandar - Академичен привкус, комай. . . К...
23.02.2011 09:34
Академичен привкус, комай ... Клони към обсъждане на Мока Арабика докато екстракта от същата самотно изстива ... Бръшлян ... Опакова опората си ... Преживе и пост ... С Пълзене бре, Уфффик... Разнопосочно .... В преобладаващото землисто-кафеникавото на предпролетната гора е като училишен звънец. В зелено ...

Малките круши, хм .... наистина затруднителну ... Усвен в август да хукнИм за баберек нейде .... :)))
цитирай
8. ufff - Уж все се пазя от такъв вкус и мразя ...
23.02.2011 09:53
Уж все се пазя от такъв вкус и мразя дидактиките, ама мож` да имам някаква деформация;)))))
Ей, умна жена си! (Ясновидка просто!) Моката свършИ, но нищо не пречи да заредим друго кафе;););) Без изстиване. И без претопляне!
Дзън! Време за зелено! )
Май трябва да направим блогърска бригада за поразреждане на бръшляните. Но възниква дилема: ако се намесим в природните работи, няма ли да предизвикаме друго бедствие (не кокичета-гиганти де). Представяш ли си следното събитие: "и той/тя седна да си почине под широката сянка на едно синьо кокиче"). Ако пък не - няма ли да изчезнат "кокичките" (справка за названието: Чудомир, "Кумата Берта") на-съв-сем? Ъх!

Аха, и ти се облизваш на крушовия шоколадец;)
Идвай, август!
(Август ще бъде февруари!)

)))
цитирай
9. magicktarot - 6. ufff, да, да, така е с къртичето! Знам как се разпространяват растенията:)
23.02.2011 10:19
Аз даже си помислих, че някое птиче ги е докарало чрез семена от изпражненията си, или зайче. Но не знам дали лук и чесън се размножават чрез семена, поне не знам дали е лесно.

Като се заговорихме за растения - струва ми се, че всяко едно е вечно - клонира се чрез резници, чрез вегетации, луковици, семена... Но действително някои изчезват...

А ако съседката открадне някое от цветята в градината ми - бих се почувствала горда:))) Това значи, че са хубави. Най-ценното цвете е откраднатото - така ми се струва:).
цитирай
10. ufff - ufff, да, да, така е с къртичето! ...
23.02.2011 10:44
magicktarot написа:
ufff, да, да, така е с къртичето! Знам как се разпространяват растенията:) Аз даже си помислих, че някое птиче ги е докарало чрез семена от изпражненията си, или зайче. Но не знам дали лук и чесън се размножават чрез семена, поне не знам дали е лесно.
Като се заговорихме за растения - струва ми се, че всяко едно е вечно - клонира се чрез резници, чрез вегетации, луковици, семена... Но действително някои изчезват...
А ако съседката открадне някое от цветята в градината ми - бих се почувствала горда:))) Това значи, че са хубави. Най-ценното цвете е откраднатото - така ми се струва:).


Аз пък научих нещо ново от теб. Логично, а никога не би ми хрумнало)))) Благодаря ти!
За семената им не съм компетентна хич, но имам някакъв спомен, че от тях се сее арпаджик, пък от арпаджика - лук. Това за културния лук. За чесъна не знам.

Тогава ти пожелавам съседката да ти "свие" някое и друго цвете, т.е. все да са прекрасни цветята ти. Стига да не прекалява (да не вземе да те обезЦвети до последното), та да не се налага да си ги крадеш обратно после)))))).

Да, в краднатото цвете май има нещо, свързано с адреналин)))) И на мен ми е драго да ми крадат от китките, изключая случаите, когато ми гепят единствения екземпляр (барабар със саксията и чинийката под нея)
))))))
Хубав ден! Чакам новите ти постинги!

цитирай
11. stela50 - Хубава и интересна разходка ...
23.02.2011 10:57
Приятно ми беше . Благодаря , ufff !
цитирай
12. ufff - re: stela50
23.02.2011 11:06
stela50 написа:
Приятно ми беше . Благодаря, ufff !


Аз ти благодаря, звездичке! Че се разходи виртуално с мен.
)
цитирай
13. magicktarot - 10. ufff, хахах, обезцветяване :))))
23.02.2011 11:33
Наистина е неприятно това обезцветяване или обеззеленяване!:))) Имала съм случаи и нещо да прегризе някое трудно придобито растение - и това е неприятно!

И на теб ти пожелавам само "цветя за крадене", но без крадци наоколо!:)))
Поздрави и весел, зелен, макар и февруарски още, ден!
цитирай
14. palisandar - Брррррррррр. . . . . въведе ме в иС...
23.02.2011 12:40
Брррррррррр..... Въведе ме в иСкушение чрезвичайну.... Тегли ме към тротинетката ... Ще взема да я припаля .. И да мина Хема .... През август/март...

Днес съм крайну демотивирана работно... Надявам се хич да не белли ... Сал да прозира ...

:))))
цитирай
15. tili - Няма да се намесваме в работите на природата.
23.02.2011 13:02
Бръшлянът е нейното тържествено плюшено покривало. Отдолу остава тайнството на преображението.

Кулинарията става антично изтънчена. Ще почакам Еньовден за билките:)
цитирай
16. nicodima - Уфи, у дома живее един герой,
23.02.2011 14:41
който не различава зелен лук от зелен чесън. Това някъде съм го разказвала и ще се повторя, но в ранните ни младоженчески дни го пратих на пазар и той отиде безропотно / сега това явление е много рядко и се съгласява само ако в "потребителската кошница" има твърд алкохол : )) /... Зеленият чесън беше разпознат, донесен и на учудването ми, че се е справил, той отвърна: " Ами хитрост трябва да се прояви! Наредих се зад една баба и гледах какво избира!" : ))...
Сега гледам, че дивият лук има леко червеникаво стъбло, като чесъна, но листата не могат да се сгрешат, пък миризмата - съвсем...
цитирай
17. ognena71 - Хубава разходка си направих!
23.02.2011 17:34
Благодаря ти!
цитирай
18. silencemurmur - Намерете
23.02.2011 17:35
и продайте на ресторатьори.
Такива диви ценности се търсят от находчивите търговци.
цитирай
19. ufff - re: magicktarot
23.02.2011 20:02
magicktarot написа:
Наистина е неприятно това обезцветяване или обеззеленяване!:))) Имала съм случаи и нещо да прегризе някое трудно придобито растение - и това е неприятно!

И на теб ти пожелавам само "цветя за крадене", но без крадци наоколо!:)))
Поздрави и весел, зелен, макар и февруарски още, ден!


Благодаря ти за прекрасните пожелания в тези сивкави дни! Да ти се връщат!
{}
цитирай
20. ufff - re: palisandar
23.02.2011 20:46
palisandar написа:
Брррррррррр..... въведе ме в иСкушение чрезвичайну.... Тегли ме съм тротинетката ... Ще взема да я припаля .. И да мина Хема .... През август/март...
Днес съм крайну демотивирана работно.... Надявам се хич да не белли ... Сал да прозира ...
:))))


Идеята ти е великолепна! ) И да знаеш, работният ден не е бил пропилян напразно, щом призрачните идеи са изкристализирали в конкретен план)))) Плюс това вУПще не ти личеше демотивациото, а само рациото.
Днес Martiniki с онзи апетитен линк предизвика временно спад и срив на дисциплината в инак стройните ни трудови редици, НО! ние се взехме в ръце и си довършихме "да живей, живей труда!"
)))))
цитирай
21. ametist - мале мила )))
23.02.2011 21:18
самардала напuffкана връз пражени яйца на очи, поляти с масълце''''ох;))
не че обичам спора, но обичам самардала ;))
и който не опитал зеленикавобелезникава супичка с див чесън,
въобще не знае какво е лук ;)
Голям си шемет* ..давай III част

цитирай
22. ufff - re: tili
24.02.2011 08:15
tili написа:
Бръшлянът е нейното тържествено плюшено покривало. Отдолу остава тайнството на преображението.

Кулинарията става антично изтънчена. Ще почакам Еньовден за билките:)


Тили, благодаря ти за тези думи! Прозвучаха ми като поезия.
Обещай по Еньовден да ни покажеш находките си;)

Ех, тайнството на преображението!

Поздрав най-сърдечен!

цитирай
23. ufff - re: nicodima
24.02.2011 08:38
nicodima написа:
Уфи, у дома живее един герой, който не различава зелен лук от зелен чесън. Това някъде съм го разказвала и ще се повторя, но в ранните ни младоженчески дни го пратих на пазар и той отиде безропотно / сега това явление е много рядко и се съгласява само ако в "потребителската кошница" има твърд алкохол : )) /... Зеленият чесън беше разпознат, донесен и на учудването ми, че се е справил, той отвърна: " Ами хитрост трябва да се прояви! Наредих се зад една баба и гледах какво избира!" : ))...
Сега гледам, че дивият лук има леко червеникаво стъбло, като чесъна, но листата не могат да се сгрешат, пък миризмата - съвсем...


За мен тази история беше новина, но смея да твърдя: в някакъв смисъл си късметлийка. След като господинът не различава едно ядиво от друго, това означава, че не е капризен, не е махнаджия, яде всичко, що му се сервира. Моите почитания! А да готвиш за фамилия, в която един едно не яде, друг друго, трети е на плодова диета, четвърти на диета "морски дарове"... пази боже! ))))
Миризмата на онези луци ни помогна да ги познаем, че те не се различаваха от околната трева. В една и съща туфа можеха да се намерят лук, чесън и три-четири други вида треволяк, притиснати плътно. Направих няколко снимки - все едно съм снимала райграс. Всичко изглеждаше еднакво. За да не берем треви погрешка, опитахме сума ти стръкове)))))) Добре, че е нямало отровни между тях. )))

Усмихна ме, здравей!
цитирай
24. palisandar - И тъдява си довършихме " Да ...
24.02.2011 09:00
И тъдява си довършихме " Да живей , живей ... " В нестроен хор ... И обединяващоту " От утре, да живей, живей .. "

Хе!

:)))

цитирай
25. ufff - re: lunar
24.02.2011 09:06
lunar написа:
като дойда с теб другия път, преминавам под арката с бръшляна, опосквам лука, посаждам си го в саксия и ям натюрлих от природата. ако знаеш как обичам салата от див чесън. продават го бабите на пазарчето на "Графа". ;););)


))))) Тази арка е целогодишна, така че ще ти се получи). Натюрлих! Шнитлаух в саксийка - има!))) Виж тук един респектиращ урожай:
http://www.fotobank.ru/img/FC00-6191.jpg?size=l
Много ми допадна и тази "инсталация" (както му викат по модерному)
http://www.prohandmade.ru/wp-content/uploads/2009/08/combines_watering_plant_01.jpg
Лакомийооо, да оставиш и за нас! Аз съм садила в саксия, но на следващата година няма и следа. Сигур някой тайно го изяжда от игла до конец)))) Като нищо!
Ела, ще те "цъкна" на портрет под арката с огромен букет от цветя и луковици.

Здравей!)
цитирай
26. ufff - re: ognena71
24.02.2011 09:16
ognena71 написа:
Хубава разходка си направих! Благодаря ти!


И аз ти благодаря, че се разходи с мен, макар от разстояние). Чакам репортаж от твоите пролетни открития.
Здравей!
цитирай
27. ufff - re: silencemurmur
24.02.2011 09:29
silencemurmur написа:
Намерете и продайте на ресторантьори.
Такива диви ценности се търсят от находчивите търговци.


Идеята е шест! Благодаря! Ще я пошушна на няколко градски баби, които си нямат градини, че според "метеорологическата" прогноза на икономиката им се очертава дълга зима и може да не дочакат "пролет моя, моя бяла пролет";)
Аха!
цитирай
28. ufff - re: ametist
24.02.2011 09:44
ametist написа:
самардала напuffкана връз пражени яйца на очи, поляти с масълце''''ох;))
не че обичам спора, но обичам самардала ;))
и който не опитал зеленикавобелезникава супичка с див чесън,
въобще не знае какво е лук ;)
Голям си шемет* ..давай III част


Знаех си! Блог.бг е пълен с добре прикрити чревоугодници!))) Радвам се, че намерих сродни душици! Хип-хип-ура!
)))))
цитирай
29. ufff - re: palisandar
24.02.2011 10:16
palisandar написа:
И тъдява си довършихме " Да живей , живей ... " В нестроен хор ... И обединяващоту " От утре, да живей, живей .. "

Хе!
:)))


И днес сме (поне аз) "старата песен на нов глас")))) Дали да не сменим нотите, предлагам;) Не, по добре текста. Да живей, живей...! - кой к`вот си иска. Чи да!
"Нааа сърца ни да олееекне, даааа живей, живей..." вкуса!
))))
цитирай
30. alhimik1 - так точно...на вкус и цвет товарищи нет ))))
24.02.2011 13:30
но лукът си е лук...антиоксидант, освен другото

ам,чи боб без лук...бопппрръц ли е хе хе

а ти изглежда, Уффф, си и ботаничка хи кулинаричка и поетична птичка, мда! :))

един птичок ;)
цитирай
31. barona40 - Уф, че готино, Уфф-че.
24.02.2011 14:08
Поздравче. Ивче
цитирай
32. ufff - re: alhimik1
24.02.2011 19:09
alhimik1 написа:
но лукът си е лук...антиоксидант, освен другото
ам,чи боб без лук...бопппрръц ли е хе хе
а ти изглежда, Уффф, си и ботаничка хи кулинаричка и поетична птичка, мда! :))
един птичок ;)


Ха-ха, птичок с птичок! ))) Не се наемам с темата "Сем. Бобови" (боб, нахут, соя люцерна, грах, фъстък, глушина, секирче, сграбиче, плюскач, жаблек, леща, лупина, фий и.н.), защото няма да ми стигне животът да пускам постинги за тях. Ако искаш, заеми се ти;) ))))
Не съм ботаничка, но много хубаво се римува със сармичка, тавичка и баклавичка, така че - приемам новото си название. Действа ми антиоксидантно и освежително някак.)))
цитирай
33. ufff - re: barona40
24.02.2011 19:13
barona40 написа:
Поздравче. Ивче


Благодаря!)
Еййй, това поетичните души не могат да не римуват. )))
Поздравче и от мен! И чакам пролетни стихотворения, щото така като гледам, блогът.бг още не е излязъл от зимата.
;)
цитирай
34. vladun - С тия задълбочени
25.02.2011 02:04
познания по ботаника, при това демонстрирани на практика, направо ме шашна...
Язък ми за агрономическото образование щом от твоята публикация трябваше да си припомням латинкото наименование на дивия лук...Срам за нашето ТКЗС и няколко съседни АПК-та;) Та накратко - много харесах и още повече се забавлявах. :)
Владунски привет, Уфффи!
цитирай
35. ufff - ))))
25.02.2011 08:48
Ти пък, Влад! Просто ми е хоби. Това обяснява всичко. Когато човек отглежда балконски и стайни китки, налага се да чете справочници. Пък в справочниците има картинки, знаеш. Покрай картинките се зачита в разни работи. И така... Отиде конят в ряката))))
Дай да направим кооператив. Ще отглеждаме ядлив щир, искаш?))) Откакто видях да продават в едно магазинче семена от него (внос) за храна, обхвана ме местен патриотизъм;) Или по-добре манджа за кози и ще я продаваме на човеци. По-печелившо е някак, по-престижно. Оказва се, че това, с което се хранят козите, действа като виагра при хората. Убеди се сам:
http://www.snews.bg/bg/statiya/otkriha-nova-viagra-v-hrana-za-kozi:2127
Професията ти има сериозно бъдеще. Добър избор, браво!
Привет приморско-горски!
))))
цитирай
36. tryn - Много знаеш и много можеш, Уфф!
26.02.2011 09:14
Видях, харесах, научих, почувствах...
Благодаря за тази приятна и полезна разходка сред природата!
Хубави почивни дни! :)
цитирай
37. ufff - re: tryn
26.02.2011 09:52
tryn написа:
Видях, харесах, научих, почувствах...
Благодаря за тази приятна и полезна разходка сред природата!
Хубави почивни дни! :)


Благодаря, Трънчо!)
Ела с нас някой път. Сигурно имам и аз какво да науча от теб.
Весела пролет!
)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ufff
Категория: Хоби
Прочетен: 591521
Постинги: 54
Коментари: 1214
Гласове: 6556